Mens & Organisatie

Hier vind je alle artikelen van Lumax Producties over Mens & Organisatie. De artikelen gaan in op thema's als bezieling, vakmanschap, alignment en cultuurverandering.

Werkplek wetenschap

Werkplek wetenschap
Mensen hebben 1) fysieke en cognitieve beperkingen, en 2) ze hebben psychologische behoeften. Als je weet wat deze zijn en hierop inspeelt, kun je een perfecte werkplek creëren. Daarom verbaast de Amerikaanse sociaal psycholoog Ron Friedman zich erover dat de meeste managers en HRM’ers min of meer onwetend zijn van inzichten uit de sociale psychologie. Goed onderbouwde en verantwoorde studies liggen in universiteitsbibliotheken te verstoffen. Eigenlijk is dat onbestaanbaar, stelt Friedman in zijn boek The best place to work, omdat veel organisaties tegenwoordig afhankelijk zijn van kenniswerkers. Je wilt dat deze ‘hoofd’-werkers zich goed voelen, want dan haal je het beste uit hen. Hiervoor biedt Friedmans boek een schat aan interventies die net even anders zijn dan het gemiddelde managementboek.

HR-strategie: van leeg vel naar bezielde organisatie

HR-strategie: van leeg vel naar bezielde organisatie
Het maken van een HR-strategie lijkt soms meer op een worsteling met een leeg vel papier en veel proppen in de hoek, dan op een geïnspireerde uitoefening van je werk. Maar waarom is zo’n witte pagina zo confronterend? En welke rol speelt bezieling? In dit artikel laat Arjan Hamberg zien hoe je deze impasse doorbreekt.

De corporate tribe: organisatiecultuur met totem en ziel

De corporate tribe: organisatiecultuur met totem en ziel
Organisatiecultuur en cultuurverandering zijn lastige onderwerpen voor HR-professionals en leidinggevenden. Ze zijn niet even in een spreadsheet te vangen of op een andere manier ‘beet’ te pakken. Waar zit dat eigenlijk, organisatiecultuur? In hun boek ‘De corporate tribe’ geven Danielle Braun en Jitske Kramer antwoord op deze vraag vanuit hun vak, de culturele antropologie. Met begrippen als ‘ziel’, ‘overgangsritueel’ en ‘totem’ helpen ze organisatiecultuur en cultuurverandering hanteerbaar te maken. Karin Tempelaar bespreekt dit boek en haalt er de belangrijkste tips voor (HR)managers uit.

Talentontwikkeling: van eikel naar boom

Talentontwikkeling: van eikel naar boom
Hoe word je de ware, meest complete versie van jezelf? Welke rol speelt talentontwikkeling hierbij? En wat is talent eigenlijk? In dit artikel geeft Sven Hogervorst een antwoord op die vragen. Hiervoor koppelt hij zijn ideeën als student HRM en ondernemer op het gebied van studiekeuze- en loopbaanbegeleiding aan een van zijn grootste passies: de filosofie.

Scrum voor HR en organisatieontwikkeling

Scrum voor HR en organisatieontwikkeling
Verandertrajecten zijn complexe projecten in organisaties: er gebeurt van alles en je kunt soms moeilijk voorspellen hoe het af zal lopen. De opdrachtgever zoekt zekerheid: ga je mijn probleem wel oplossen? Wordt het geen chaos? Worden de problemen niet nog groter? Een duidelijk projectplan met ‘milestones’, takenlijst en Gantt-chart is vaker wel dan niet ingezet om een gevoel van voorspelbaarheid en houvast te geven. Ook HR-professionals en organisatieadviseurs doen hieraan mee en kunnen enorm druk zijn met rapporten, tussentijdse voortgangsrapportages en weer een nieuwe planning. In dit artikel vraagt Arjan Hamberg zich af: kan dat niet slimmer?

Deep Democracy: verschillen zijn waardevol

Deep Democracy: verschillen zijn waardevol
Democratie is een goed systeem, maar als minderheid kan er je soms behoorlijk last van hebben. Deep Democracy – ontwikkeld in het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven – is erop gericht alle meningen boven water te krijgen, actief te zoeken naar alternatieven en met de grootst mogelijke meerderheid (liefst unaniem) een besluit te nemen. Het boek Deep Democracy: de wijsheid van de minderheid van Jitske Kramer is het handboek bij deze methode. In dit artikel bespreekt Karin Tempelaar het boek en de mogelijke toepassingen voor teams.

Organisatie binnenste buiten – flip the boardroom

Organisatie binnenste buiten – flip the boardroom
Let’s flip the boardroom: laten we onze bestuurskamers en ivoren adviseurstorens eens binnenste buiten te keren. Dat is de oproep die Arjan Hamberg in dit artikel doet. Onze zorgvuldig ontwikkelde, verzamelde en gekoesterde kennis is immers door iedereen te vinden en te delen. Dat vraagt om ander leiderschap in een organisatie.

Pagina's