Leiderschap

Hier vind je alle artikelen van Lumax Producties over Leiderschap. De artikelen gaan in op thema's die te maken hebben met leiderschap, zoals volgerschap, groepsvorming en leiderschapsstijlen.

Zelfsturing?! Of waarom elk team een stuur heeft

Zelfsturing?! Of waarom elk team een stuur heeft
Wie controleert of alles nog goed gaat? Hoe leggen we verantwoordelijkheden lager in de organisatie? Waar zit het stuur als het mis gaat? Deze vragen zijn we in de afgelopen maanden tegengekomen in verschillende organisaties. Van bouwbedrijven tot overheidsinstanties, van woningcorporaties tot zorginstellingen. Voor deze organisaties - en voor iedereen die deze vragen ook heeft - maakten we dit filmpje over zelfsturing:

Medemenselijkheid in organisaties

Medemenselijkheid in organisaties
Goede mensen zijn geld waard. Veel recruiters en andere mensen die hard op zoek zijn naar de juiste mensen voor hun organisatie, zullen het hiermee eens zijn. Maar wat is goed? In dit artikel gaat Sven Hogervorst een stap verder dan voldoen aan de formele eisen. Het gaat hem om de menselijke basiswaarden en om het karakter. En om de waarde daarvan voor de organisatie in financieel èn ethisch opzicht.

De essentiële elementen van teamwork

De essentiële elementen van teamwork
Bijna twee jaar lang gaf Arjan Hamberg leiding aan het HRM-team van een onderwijsinstelling. Tijdens deze interimopdracht stond hij met zijn team voor de uitdaging een grote organisatieverandering tot stand te brengen. In dit artikel beschrijft hij hoe hij vertrouwen, veiligheid, verbinding en vakmanschap centraal stelde in zijn team.

Leiderschap van de toekomst

Leiderschap van de toekomst
De essentiële ingrediënten van leiderschap, daar waren we naar op zoek in april 2013. Door een vragenlijst en diverse gesprekken kregen we veel interessante antwoorden en praktijkervaringen van leidinggevenden en hun adviseurs. In dit artikel vat Arjan samen wat hem is opgevallen in al deze reacties en wat volgens hem leiderschap van de toekomst inhoudt.

Leiderschapslessen uit de ondergang van de Batavia

Leiderschapslessen uit de ondergang van de Batavia
Inspirerende ervaringen met leiderschap kun je overal vinden, dat laat Arjan Hamberg in deze blogpost zien. Door het lezen van een boek over het VOC-schip De Batavia ontdekte hij belangrijke lessen over duaal leiderschap en over het belang van geschonken leiderschap.

Drie belangrijke resultaten van leiderschap

Drie belangrijke resultaten van leiderschap
Over leiderschap zijn boeken vol geschreven. Deze beantwoorden meestal niet de vraag wat het resultaat van leiderschap is of moet zijn. Wat moet leiderschap de organisatie brengen? In dit artikel beantwoordt Arjan Hamberg deze vraag, niet vanuit instrumenten of stijlen maar vanuit de opbrengst voor de organisatie en de mensen.

Het leiderschap van de nummer 2

Het leiderschap van de nummer 2
Temidden van leiders en volgers neemt de nummer 2 een belangrijke plek in als bruggenbouwer. In dit artikel schrijft Arjan Hamberg waarom een leider weinig begint zonder een nummer 2 en hoe HR-professionals (maar ook Communicatieadviseurs, Informatiemanagers e.d.) deze rol kunnen vervullen.