Veel bekeken artikelen

Pesten op het werk: herkennen, voorkomen en oplossen

Pesten op het werk: herkennen, voorkomen en oplossen
“Pesten houdt niet op na de middelbare school.” Dat was een van de eerste zinnen uit de mail die Lumax Producties begin 2013 kreeg van Jeanette Klop. Zij schreef over pesten op het werk, het taboe daarover en de rol van HR. Dat inspireerde ons om niet een eenmalig artikel, maar een serie te schrijven. Dit artikel is de introductie van de serie en gaat in op pesten op het werk in het algemeen.

Deep Democracy: verschillen zijn waardevol

Deep Democracy: verschillen zijn waardevol
Democratie is een goed systeem, maar als minderheid kan er je soms behoorlijk last van hebben. Deep Democracy – ontwikkeld in het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven – is erop gericht alle meningen boven water te krijgen, actief te zoeken naar alternatieven en met de grootst mogelijke meerderheid (liefst unaniem) een besluit te nemen. Het boek Deep Democracy: de wijsheid van de minderheid van Jitske Kramer is het handboek bij deze methode. In dit artikel bespreekt Karin Tempelaar het boek en de mogelijke toepassingen voor teams.

De essentiële elementen van teamwork

De essentiële elementen van teamwork
Bijna twee jaar lang gaf Arjan Hamberg leiding aan het HRM-team van een onderwijsinstelling. Tijdens deze interimopdracht stond hij met zijn team voor de uitdaging een grote organisatieverandering tot stand te brengen. In dit artikel beschrijft hij hoe hij vertrouwen, veiligheid, verbinding en vakmanschap centraal stelde in zijn team.

Talentontwikkeling: van eikel naar boom

Talentontwikkeling: van eikel naar boom
Hoe word je de ware, meest complete versie van jezelf? Welke rol speelt talentontwikkeling hierbij? En wat is talent eigenlijk? In dit artikel geeft Sven Hogervorst een antwoord op die vragen. Hiervoor koppelt hij zijn ideeën als student HRM en ondernemer op het gebied van studiekeuze- en loopbaanbegeleiding aan een van zijn grootste passies: de filosofie.

Scrum voor HR en organisatieontwikkeling

Scrum voor HR en organisatieontwikkeling
Verandertrajecten zijn complexe projecten in organisaties: er gebeurt van alles en je kunt soms moeilijk voorspellen hoe het af zal lopen. De opdrachtgever zoekt zekerheid: ga je mijn probleem wel oplossen? Wordt het geen chaos? Worden de problemen niet nog groter? Een duidelijk projectplan met ‘milestones’, takenlijst en Gantt-chart is vaker wel dan niet ingezet om een gevoel van voorspelbaarheid en houvast te geven. Ook HR-professionals en organisatieadviseurs doen hieraan mee en kunnen enorm druk zijn met rapporten, tussentijdse voortgangsrapportages en weer een nieuwe planning. In dit artikel vraagt Arjan Hamberg zich af: kan dat niet slimmer?

De corporate tribe: organisatiecultuur met totem en ziel

De corporate tribe: organisatiecultuur met totem en ziel
Organisatiecultuur en cultuurverandering zijn lastige onderwerpen voor HR-professionals en leidinggevenden. Ze zijn niet even in een spreadsheet te vangen of op een andere manier ‘beet’ te pakken. Waar zit dat eigenlijk, organisatiecultuur? In hun boek ‘De corporate tribe’ geven Danielle Braun en Jitske Kramer antwoord op deze vraag vanuit hun vak, de culturele antropologie. Met begrippen als ‘ziel’, ‘overgangsritueel’ en ‘totem’ helpen ze organisatiecultuur en cultuurverandering hanteerbaar te maken. Karin Tempelaar bespreekt dit boek en haalt er de belangrijkste tips voor (HR)managers uit.

Pagina's