Artikelen

Zelfsturing?! Of waarom elk team een stuur heeft

Zelfsturing?! Of waarom elk team een stuur heeft
Wie controleert of alles nog goed gaat? Hoe leggen we verantwoordelijkheden lager in de organisatie? Waar zit het stuur als het mis gaat? Deze vragen zijn we in de afgelopen maanden tegengekomen in verschillende organisaties. Van bouwbedrijven tot overheidsinstanties, van woningcorporaties tot zorginstellingen. Voor deze organisaties - en voor iedereen die deze vragen ook heeft - maakten we dit filmpje over zelfsturing:

Teams aan Zet: “Zonder storming geen (high) performing”

Teams aan Zet: “Zonder storming geen (high) performing”
Samenwerken in netwerken en vraagstukken multidisciplinair oplossen. Het gebeurt steeds vaker en op meer verschillende domeinen. Zonder altijd te weten ‘hoe het precies moet’. Bij de NHL Hogeschool in Leeuwarden krijgen teams de kans hiermee aan de slag te gaan in het programma ‘Teams aan Zet’. Hierover schreef Karin Tempelaar twee artikelen. In deel 2 lees je meer over het programma ‘Teams aan Zet’ en ontdek je hoe teamontwikkeling bijdraagt aan organisatieontwikkeling.

Teams aan Zet: “We krijgen veel scharrelruimte”

Teams aan Zet: “We krijgen veel scharrelruimte”
Samenwerken in netwerken en vraagstukken multidisciplinair oplossen. Het gebeurt steeds vaker en binnen meer verschillende domeinen. Zonder altijd te weten ‘hoe het precies moet’. Bij de NHL Hogeschool in Leeuwarden krijgen teams de kans hiermee aan de slag te gaan in het programma ‘Teams aan Zet’. Hierover schreef Karin Tempelaar twee artikelen. In deel 1 lees je hoe een team aan zet kwam en bleef met een Atelier Sociaal Domein.

Medemenselijkheid in organisaties

Medemenselijkheid in organisaties
Goede mensen zijn geld waard. Veel recruiters en andere mensen die hard op zoek zijn naar de juiste mensen voor hun organisatie, zullen het hiermee eens zijn. Maar wat is goed? In dit artikel gaat Sven Hogervorst een stap verder dan voldoen aan de formele eisen. Het gaat hem om de menselijke basiswaarden en om het karakter. En om de waarde daarvan voor de organisatie in financieel èn ethisch opzicht.

Werkplek wetenschap

Werkplek wetenschap
Mensen hebben 1) fysieke en cognitieve beperkingen, en 2) ze hebben psychologische behoeften. Als je weet wat deze zijn en hierop inspeelt, kun je een perfecte werkplek creëren. Daarom verbaast de Amerikaanse sociaal psycholoog Ron Friedman zich erover dat de meeste managers en HRM’ers min of meer onwetend zijn van inzichten uit de sociale psychologie. Goed onderbouwde en verantwoorde studies liggen in universiteitsbibliotheken te verstoffen. Eigenlijk is dat onbestaanbaar, stelt Friedman in zijn boek The best place to work, omdat veel organisaties tegenwoordig afhankelijk zijn van kenniswerkers. Je wilt dat deze ‘hoofd’-werkers zich goed voelen, want dan haal je het beste uit hen. Hiervoor biedt Friedmans boek een schat aan interventies die net even anders zijn dan het gemiddelde managementboek.

Diversiteit en inclusie - afwijken en erbij horen

Diversiteit en inclusie - afwijken en erbij horen
Erbij horen en af mogen wijken: het zijn belangrijke thema’s voor Arjan Hamberg.  Daarbij gaat het om ruimte voor het verschil, een eigen plek innemen en er (mogen) zijn. Diversiteit en inclusie, in vakjargon. In dit artikel neemt Arjan zijn fascinatie met en vragen over deze onderwerpen onder de loep.

Pagina's

Abonneren op RSS-blogs