Duurzame inzetbaarheid en de HR Paradox

In dit artikel gaat Arjan Hamberg in op de kansen van HR op een strategische bijdrage aan duurzame inzetbaarheid.

Door: 
Arjan Hamberg

HR worstelt al vele jaren en binnen vele organisaties met zijn strategische positionering. Ik heb me vaak afgezet tegen die discussie en ik beschouw het nog vaak als nauwelijks constructief navelstaren. Maar hoe buig je deze worsteling om naar een waardevolle, strategische bijdrage?

Duurzame inzetbaarheid

Neem het actuele thema van duurzame inzetbaarheid. In dit dossier ziet HR zich geconfronteerd met twee belangrijke elementen die raken aan de strategische positionering:

  • de persoonlijke rolopvatting van HR-professionals: voor wie ben je er? Voor de organisatie (die ook aan de HR-professional een salaris betaalt) of voor de mensen, voor het personeel. De & tussen P en O verengt zich soms tot het niveau van pleisters plakken en ontzorgen van management en medewerkers. Het biedt HR-professionals soms het prettige gevoel iets voor andere mensen, collega’s, te kunnen betekenen. Maar is dat de reden waarom je ooit voor het vak hebt gekozen?
  • het rendement van HR: duurzame inzetbaarheid biedt de strategisch georiënteerde HR-professional mogelijkheden om zijn vakgebied in een business context te plaatsen. Hoe blijven we immers rendement houden op loonwaarde en hoe zorgen we ervoor dat mensen “beter” of “slimmer” worden door het werk dat ze doen? Een krimpende beroepsbevolking en complexere marktvragen dagen ondernemingen uit om te zoeken naar nieuwe businessmodellen en daar kan HR een belangrijke bijdrage leveren.

HR paradox

De strategisch georiënteerde HR-professional heeft ondanks de mogelijkheden die duurzame inzetbaarheid biedt moeite om aan te haken bij de strategische agenda. Dit heeft te maken met de zogenaamde HR-paradox: HR besteedt het meeste geld aan datgene wat het minste rendeert.

De meeste HR-investeringen zijn gericht op efficiency en beheersing. Dit veroorzaakt een continue focus op beheer en procesoptimalisatie. De strategische HR-professional moet daarvoor:

Kansen voor HR

Toen ik net begonnen was als junior personeelsfunctionaris (en nog geen &O in mijn functienaam had), werd de ziektewet geprivatiseerd en moesten bedrijven verplicht de eerste 2 of 6 weken van ziekte doorbetalen. Dit bleek achteraf de eerste kans voor HR-professionals te zijn om te denken in daadwerkelijk toegevoegde waarde. Al was het in de jaren ’90 vanuit kostenbeheersend perspectief.

Met een krimpende beroepsbevolking en door nieuwe concepten als HR-waardeketen en duurzame inzetbaarheid heeft HR de kans vanuit een waardescheppend perspectief aan tafel plaats te nemen. Diverse HR-teams grijpen duurzame inzetbaarheid nu aan om zich te oriënteren op hun persoonlijke positie als HR-professional en de toegevoegde waarde van HR voor de organisatie.

Duurzame inzetbaarheid gaat verder dan pleisters plakken en ontzorgen. Trekken we het niet verder, dan zal menig HR-professional geoutsourcet worden of verzuipen in de operatie.

Wil je meer weten over Strategisch HR? Vraag dan het gratis e-book ‘Organiseren voor de toekomst aan’. Daarin vind je 9 blogposts over leiderschap, talentontwikkeling en communicatie, waarmee  aan de slag kunt gaan met samenwerking in en tussen organisaties. Je krijgt bovendien maandelijks de Lumax Producties nieuwsbrief met tips over o.a. leiderschap, organisatieontwikkeling, samenwerking en talentontwikkeling. Vraag het gratis e-book meteen aan.

Meer tips voor plezier resultaat en samenwerking

Om de wereld van werk mooier en beter te maken

Nieuwsbrief

Elke maand nieuwe artikelen over strategisch HR, teamontwikkeling en talentontwikkeling

Gratis e-book

Onze beste 17 artikelen over strategisch HR, teamontwikkeling en talentontwikkeling voor op je tablet of smartphone

Inspiratie

Inspirerende leestips, innovatieve voorbeelden en achtergrondinformatie bij de artikelen en onze diensten

Reactie toevoegen

Geschreven door: