Duurzaam HR

Duurzaam HR is meer dan een verzameling groene arbeidsvoorwaarden, zo betoogt Arjan Hamberg in dit artikel.

Door: 
Arjan Hamberg

De website HR Praktijk publiceerde onlangs een artikel over groene arbeidsvoorwaarden. Een lijst met zo'n vijftien tips moet werkgevers helpen hun human capital groener te maken. Onder verwijziging naar de werkzaamheden van de Taskforce Mobiliteitsmanagement - "Om files en milieuvervuiling tegen te gaan moeten werkgevers en werknemers op een slimme manier omgaan met flexibilisering en mobiliteit van werk, daarvoor pleitte onlangs Lodewijk de Waal, voorzitter Taskforce Mobiliteitsmanagement."- stelde het artikel de vraag: Hoe groen zijn de arbeidsvoorwaarden binnen uw organisatie?

Nu is het terugdringen van CO2-uitstoot door vermindering van files en slimmer werken een mooi begin, maar duurzaam HR omvat veel meer. Groene arbeidsvoorwaarden zijn slechts een afgeleide van een veel wezenlijker belang, ook voor directies en managementteams. Die schrikken namelijk 's nachts niet wakker met een beklemmend gevoel dat de arbeidsvoorwaarden niet milieuvriendelijk zijn.

Willen bedrijven duurzaam produceren dan zullen ze ook duurzaam om moeten gaan met mensen. De HR professional houdt zich bezig met mensen en hun werk en kan hier dus het verschil maken. De productieprocessen en werkverdeling moeten mensen beter maken dan toen ze startten bij de organisatie. Ook HR levert op die manier een bijdrage aan cradle2cradle en aan een duurzame bedrijfsvoering. Zit dit in de vezels van mensen dan zullen ze ook goede producten en diensten willen maken.

Bedrijven die zich hiervoor inzetten zijn ook beter voorbereid op de toekomst. Naast schaarste aan grondstoffen, energie en ruimte zal er in de nabije toekomst immers ook schaarste ontstaan aan arbeid, kennis en ervaring. We zullen met steeds minder mensen minstens hetzelfde moeten blijven produceren. Dat kan alleen als mensen de ruimte krijgen zich te ontwikkelen en als werkgevers niet slechts duurzame productiemethoden invoeren maar duurzaamheid integreren in de hele bedrijfscultuur.

Wil je meer weten over duurzaam HR in organisaties van de toekomst? Vraag dan het gratis e-book ‘Organiseren voor de toekomst aan’. Daarin vind je 9 blogposts over leiderschap, talentontwikkeling en communicatie, waarmee  aan de slag kunt gaan met samenwerking in en tussen organisaties. Je krijgt bovendien maandelijks de Lumax Producties nieuwsbrief met tips over o.a. leiderschap, organisatieontwikkeling, samenwerking en talentontwikkeling. Vraag het gratis e-book meteen aan.

Meer tips voor plezier resultaat en samenwerking

Om de wereld van werk mooier en beter te maken

Nieuwsbrief

Elke maand nieuwe artikelen over strategisch HR, teamontwikkeling en talentontwikkeling

Gratis e-book

Onze beste 17 artikelen over strategisch HR, teamontwikkeling en talentontwikkeling voor op je tablet of smartphone

Inspiratie

Inspirerende leestips, innovatieve voorbeelden en achtergrondinformatie bij de artikelen en onze diensten

Reactie toevoegen

Geschreven door: