Balanceren tussen rollen

Veel oplossingen voor het gebrek aan balans tussen werk en privé hebben de vorm van een cursus timemanagement. In dit interview legt adviseur en coach Arie Lievaart uit waarom dat niet voldoende is en waarom het belangrijk is te leren balanceren.

Door: 
Karin Tempelaar

Je hoeft maar even te googelen op 'balans werk-privé' en je wordt bedolven onder de onderzoeksrapporten, werkbelevingsonderzoeken en artikelen. Veel oplossingen hebben de vorm van een cursus timemanagement, maar daarmee ben je er niet.

De mini-workshop ‘balanceren tussen werk en privé’ – tijdens de inspiratiebijeenkomst Proeven en verdiepen op 13 maart – gaat in op de dagelijkse communicatie op het werk en thuis. Adviseur en coach Arie Lievaart van Spankracht geeft deze mini-workshop. In deze blogpost stelt hij zich alvast voor en geeft hij een klein voorproefje.

Je bent adviseur en coach, maar daarvoor heb je ook andere beroepen uitgeoefend. Kun je daar wat over vertellen?

Na mijn studie bedrijfseconomie en de postdoctorale accountantsopleiding heb ik lange tijd als accountant gewerkt. Zo heb ik leiding gegeven aan een middelgroot accountantskantoor en heb ik gedoceerd als universitair docent. Daarnaast heb ik de permanente educatie bij de NOvAA opgezet, de voormalige beroepsorganisatie van accountants-administratieconsulenten.

In je oorspronkelijke vak hield je je dus al bezig met professionele ontwikkeling. Is dat de rode draad in je werkzaamheden?

Ja, zo zou je dat wel kunnen zeggen. Op een gegeven moment heb ik het accountantsvak vaarwel gezegd en ben ik opleidingen gaan volgen in het trainen en begeleiden van professionals en teams. Ik heb me bijvoorbeeld verdiept in het socratisch gesprek, in veranderkunde, in groepsdynamica en communicatieleer. Die kennis pas ik nu ook toe onder de vlag van mijn bedrijf Spankracht.

De pay-off van je bedrijf is ‘blijvend in ontwikkeling’. Waarom heb je deze gekozen?

Omdat blijvende ontwikkeling het belangrijkste thema is in de professionele ontwikkeling van individuen en teams. Er gebeurt van alles om je heen en dat raakt je, daar word je door beïnvloed. Daarmee beïnvloed je op jouw beurt je omgeving; in werksituaties gaat het dan vaak om de invloed op je collega’s en de andere mensen met wie je zakelijk te maken hebt.

De balans werk-privé is een belangrijk thema in maatschappelijke discussies. Wat merk jij hiervan?

Je hoeft maar even te googelen en je wordt bedolven onder de onderzoeksrapporten, werkbelevingsonderzoeken en artikelen. Het is een thema waar mensen erg mee bezig zijn, vooral in relatie tot Het Nieuwe Werken. Wat daarbij alleen opvalt is dat de verwachtingen over de balans werk-privé erg uiteen lopen. Zo blijkt uit recent onderzoek van het ISBW dat werknemers en werkgevers de balans werk-privé als een voordeel en een nadeel beschouwen. Daaruit wordt de conclusie getrokken dat “werkgevers en werknemers worstelen met de vraag hoe zij hun werkdag moeten indelen om een optimale balans te krijgen”. Als dat het probleem is, dan zou een cursus timemanagement voldoende moeten zijn om het probleem op te lossen.

Maar dat is niet voldoende?

Ik denk het niet. Achter de zoektocht naar een goede balans tussen werk en privé gaan een hoop verwachtingen schuil. Verwachtingen over wie verantwoordelijk is voor de werk-privébalans en over de ruimte die je ervaart. Dan is het leren balanceren tussen verschillende rollen op het werk en thuis misschien wel veel belangrijker dan timemanagement. Daarop ga ik verder in tijdens mijn mini-workshop ‘Balanceren tussen werk en privé’ op 13 maart 2012.

Meer tips voor plezier resultaat en samenwerking

Om de wereld van werk mooier en beter te maken

Nieuwsbrief

Elke maand nieuwe artikelen over strategisch HR, teamontwikkeling en talentontwikkeling

Gratis e-book

Onze beste 17 artikelen over strategisch HR, teamontwikkeling en talentontwikkeling voor op je tablet of smartphone

Inspiratie

Inspirerende leestips, innovatieve voorbeelden en achtergrondinformatie bij de artikelen en onze diensten

Reactie toevoegen

Balanceren tussen rollen
Credit foto: 
istockphoto | virusowy
Geschreven door: